Om Kvinder Gør Modstand
Lad os anerkende hinandens utallige måder at gøre modstand på!
Tak fordi du vil læse mere om projektet Kvinder gør modstand! – og tankerne bag
Vi kvinder gør modstand på mange forskellige, overraskende og kreative måder. At forholde sig passiv kan også være en handlemåde man benytter for at beskytte sig selv og udtrykke modstand.
I projektet Kvinder gør modstand! definerer vi modstand bredt. Mange er ikke vant til at tænke på det at gøre modstand i voldelige situationer, som andet end fysisk modstand fx slag eller spark. Men der er et hav af forskelligartet modstands handlinger, som kvinder benytter sig af. De fleste kvinder gør modstand på flere forskellige måder.
Vi ser modstand, som en vifte af handlemuligheder. I den ene ende kan være at sige ”nej” med sit kropssprog eller med ord til noget man ikke ønsker. Hvis ikke den form for modstand respekteres, og situationen fortsætter vælger nogle kvinder indirekte modstand. For eksempel at nægte at deltage aktivt i tvungne handlinger (fx ved at spille ”død”/fryse for at undgå yderligere fysisk og/eller psykisk vold). I den anden ende af viften benytter kvinder mere direkte modstandsformer, som råb, slag og spark.
En vifte af handlinger
Projektet Kvinder gør modstand! vil gøre op med nogle af myterne og misforståelserne, der knytter sig til kvinder, der er udsat for vold fra mænd, fx at den voldsudsatte kvinde er et viljeløst offer, der aldrig yder modstand eller, hvis hun yder modstand, er det ineffektivt. Virkeligheden er ifølge en rapport fra Det Kriminalpræventive Råd*, at der er mere end dobbelt så mange kvinder, der klarer sig ud af optakten til en overfaldsvoldtægt (den slags voldtægt der foregår i det offentlige rum) end der er kvinder, der bliver udsat for en gennemført overfaldsvoldtægt. Samme rapport fandt frem til i tilfælde af partnervoldtægt, at et flertal af kvinderne havde forsøgt at overtale gerningsmanden eller havde ydet fysisk modstand. Iflg. organisation Lev uden Vold opsøger flere end fire tusinde kvinder kvindekrisecentrene og andre organisationer hvert år, fordi de ønsker at bryde med en voldelig partner. Ofte efter de i årevis har benyttet sig af forskellige strategier for at undgå eller nedsætte partnerens vold og for at beskytte sig selv og deres børn. Vi skal høre mere om disse strategier og former for modstand!
Alle har handlet så godt de kunne
ProjektetKvinder gør modstand! forholder sig kritisk til forskellige måder der forsøges at lægge skyld og skam på kvinder, der har været udsat for vold. Det er vigtigt at understrege at alle, der har været udsat for en krænkelse, et overgreb eller forsøg derpå har handlet så godt de kunne, med de muligheder og den viden de havde til rådighed i situationen. Det er personen, der har udført overgrebet, der har gjort noget forkert og i mange tilfælde kriminelt. At forholde sig passivt eller tilsyneladende passivt under et overgreb skal også anerkendes som en legitim modstandsform.
Viden om kvinders modstand er vigtig
Beretninger om kvinders respons på og håndtering af krænkelse og vold kan være værdifulde for den kvinde, der fortæller dem, men også for alle andre der får kendskab til dem. Voldsudsatte kvinder, der før mente at de ikke havde ydet modstand eller ydet modstand nok kan, fx efter at de læser andre kvinders beretninger her på hjemmesiden, måske opdage og sætte pris på alt det de faktisk gjorde for at passe på sig selv. Det kan give nye perspektiver, der for nogen kan bidrage til, at de får det bedre.
Og beretningerne kan minde ikke-voldsudsatte kvinder om deres egen mulighed for at opdage en uønsket og/eller farlig situation og om de mange muligheder, der er for at reagere over for den.
Ved at at gøre disse historier tilgængelige, kan vi få et mere nuanceret og realistisk billede af kvinders oplevelser af og svar på kønsbaseret vold.
Organisationen Voldsforebyggelse i Praksis har i mange år indsamlet kvinders personlige beretninger om, hvordan kvinder har responderet på seksualiserede overgreb, partnervold og andre krænkelser. De indsamlede beretninger vedrører overgreb, der foregik i det offentlige rum eller i det private rum. Med en eller flere krænkere. Beretningerne vidner om en stor palet af opfindsomhed og snarrådighed. En del af disse beretninger er offentliggjort her på hjemmesiden.
Læs projektets etiske retningslinjer her.
*Kilde: Voldtægt der anmeldes...del
Læs om tankerne bag projektet
Hvem står bag?
Chris Poole
Hun tog initiativ til projektet Kvinder Gør Modstand, da hun syntes der manglede en platform hvor kvinder kan dele deres erfaring med at håndtere forskellige former for chikane, krænkelser og vold.
Advisory board
Kvinder Gør Modstand har følgende kerneværdier
- Tillid
- Respekt for den enkeltes værdighed
- Gennemsigtighed
- Fællesskab
Vores filosofi
Vi tror på, at alle kan bidrage til at skabe et samfund, hvor mennesker af alle køn føler sig trygge og værdsatte, og hvor alle kan opnå deres fulde potentiale. Vi ønsker et samfund, hvor kønsbaseret krænkelser og overgreb - og bekymringer for at blive udsat for disse former for vold - ikke findes. Et samfund hvor alle kan bevæge sig frit og deltage fuldt ud i alle dele af samfundet.
Bidrager du med en beretning til projektet, værner vi om og respekterer dit anonymitet. Når dit bidrag kommer på hjemmesiden sletter vi evt. mailkorrespondancen med dig og din mailadresse.
Vi sætter pris på alle de beretninger vi modtager, men beretninger, der ikke fokuserer mest på kvindens handlinger og modstand, vil ikke blive uploadet på hjemmesiden. Ikke fordi de ikke er vigtige, men fordi dette projekt handler om at synliggøre alt det kvinder gør for at undgå og håndtere ubehagelige og farlige situationer.
Hvis du senere skulle ønske at din beretning bliver fjernet fra hjemmesiden, kan du altid henvende dig til os, hvorefter vi vil fjerne den fra siden.
Etiske retningslinjer
Kontakt
info@voldsforebyggelse.nu