Inden du deler din beretning
Man kan føle behov for at fortælle om alt det man har været udsat for efter man har været udsat for krænkelser og vold, der i nogle tilfælde kan være foregået over længere tid, fx i et parforhold. Samtidigt det kan være svært at få øje på alt det man selv har gjort for at passe på sig selv eller andre, fx ens børn. Eller at få øje på det man har gjort for at undgå eller gøre modstand mod overgreb. Langt de fleste har gjort modstand uden at vide det, og for at hjælpe hinanden med at se vores modstand tydeligere har vi lavet nogle spørgsmål, som kan hjælpe dig til bedre at afdække den modstand du faktisk lavede. Inden du deler din beretning kan du evt. tænke følgende igennem.
- Hvad var den første du gjorde, for at udtrykke at du ikke ønskede det der skete, eller, udtrykke at du oplevede den andens handlinger som grænseoverskridende? Det kan være psykisk (fx at vise et afvisende kropssprog, stivne, sætte verbale grænser, råbe, skrige), eller fysisk (fx skubbe, flytte dig væk, mm). Eller en hvilken som helst anden handling (fx at tage et billede med mobilen, sende en sms til en veninde eller politiet). Vores modstand er nogle gange meget subtil.
- For hver ting gerningspersonen gjorde, som du ikke havde lyst til, hvad var din respons på det? Læs mere om de mange måder kvinder gør modstand på her.
- Hvis du gjorde modstand efterfølgende fx anmeldte volden, fortalte andre om dine oplevelser, eller fik hjælp til at bearbejde oplevelsen, må du også meget gerne fortælle om det i din beretning.
Skriv gerne om alt hvad du gjorde for at standse situationen, beskytte dig selv, opretholde din værdighed eller eller hvordan du sikrede at situationen kunne blive bedre for dig. At ’ikke-reagere’ eller at spille død er også handlemåder for at beskytte sig selv. Her kan du indtaste din beretning.